Kjøkkensjef Ingeborgs favoritt julekaker

Til jul bakes det tradisjonell norsk julebakst på Storfjord Hotel. Og kakene settes frem og serveres hver ettermiddag i hotellets stuer. Julekakene er blitt et høydepunkt blant våre gjester og vi blir stadig spurt om oppskrifter på deres favoritter. En liten førjulsgave fra oss til deg er Ingeborgs oppskrifter på sine favoritter. Vi håper du lar deg friste.

Vaffelhjerte

5 egg
150 gram sukker
500 gram potetmel
3,5 ts  bakepulver
275 gram smør

Pisk egg og sukker til eggedosis og rør forsiktig inn potetmel og bakepulver. Vend til slutt inn smeltet smør og rør til jevn røre. Stekes i vaffeljern.
Avkjøl på rist og oppbevar kakene i en tett boks.

Kranskakestenger

500 gram mandler
500 gram melis
2 ss maisenna
3 eggehviter
2 ss glukose
1 ss vaniljepasta

300 gram mørk sjokolade

Mal mandlene i mandelkvern og bland de med melis og maisenna. Ha de i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland glukose og vanilje med eggehviten og ha dette i bollen sammen med det tørre. Elt blandingen i ca. 10 minutter til du får en myk og smidig mandeldeig. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i en times tid.

Del deigen i emner som rulles ut til fingertykke lengder. Skjær lengdene til ca 8 cm lange stenger og legg dem stekebrett med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 180°C i 10-12 minutter. De varme kakene er myke så la de avkjøle på platen i noen minutter slik at de blir fastere, før de forsiktig flyttes over på en rist og avkjøles helt.

Pynt med sjokolade som er smeltet i vannbad.

Krumkaker

2 egg
135 gram sukker
½ kopp kaldt vann
160 gram hvetemel
125 gram smeltet smør

Pisk egg og sukkeret lett sammen, men ikke eggedosis.Tilsett vann og hvetemel og rør til slutt inn smør. La deigen hvile i kjøleskap natten over. Stekes i krumkakejern. Når kaken er ferdig stekt bøyen den rundt en pinne eller legges over et glass for å få ønsket form. Avkjøles på rist og oppbevares i en tett boks.

Pepperkaker

250 gram smør
250 gram sukker
300 gram lys sirup
1,5 dl melk
700 gram mel
7 gram natron
12 gram kanel
7 gram malt nellik
7 gram ingefær.

Smelt smør, sukker, sirup og melk forsiktig i en panne på lav temperatur. La blandingen avkjøle seg litt, før du sikter inn de tørre ingrediensene. Deigen skal være ganske klissete, la den hvile i kjøleskap til dagen etterpå. Kjevle ut til deigen er 3-4 mm tykk, stikk ut kakemenn og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Stekes i ovnen på 200°C i 8-10 min (jo tynner kakemenn jo mindre tid i ovnen).

Berlinerkranser

Ca 40 stk

1 hardkokt eggeplomme
1 rå eggeplomme
60 gram sukker
175 gram hvetemel
125 gram smør

1 eggehvite
perlesukker

Kok et egg til det er hardkokt. Fjern eggehviten og ha eggeplommen i bakebollen. Tilsett den rå eggeplommen og sukkeret. Pisk til lys eggedosis. Smuldre smøret i hvetemelet. Kna alt sammen til du får en jevn deig. La deigen hvile i kjøleskapet i en halv time.

Del deigen opp i 40 like store emner. Trill hvert emne til en cm tykke pølser som er 10-12 cm lang. Formes til kranser med endene i kors (se bilde). Pensle kakene med eggehvite og dypp de i en skål med perlesukker.

Sett kakene på stekebrett med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 200°C i ca 10 min. De skal være helt lyse, men litt gyldne i kantene. Avkjøl kakene på platen før de forsiktig flyttes på rist og avkjøles helt. Oppbevares i en tett boks.

Smultringer

5 egg
425 gram sukker
½ dl smeltet smør
1 ½ dl kremfløte
1 ½ dl kefir
½ hornsalt
4 ts bakepulver
1 ts revet sitronskall
750 g hvetemel

 2 kg smult

Pisk egg og sukker til eggedosis. Visp fløten til krem og bland den sammen med eggedosis. Sikt hornsalt, bakepulver og det meste av hvetemelet vekselsvis inn i deigen sammen med kefir. Tilsett sitronskall og smør og rør til en smidig deig. La den stå kaldt til neste dag.

Kjevle ut til 1 cm tykk leiv, og stikk ut smultringene. Sett de kjølig på et brett til de skal kokes i smult. 

Smelt smult i en gryte og friter smultringene til de blir gyllenbrune. La de renne av og kjøle seg ned på en rist. Nytes lunkne eller avkjølt.

Kokosmakroner

180 g melis
250 g kokosmasse
½ ts vaniljesukker
4 eggehviter

Pisk eggehviter, melis og vaniljesukker til en seig marengs. Vend inn forsiktig kokosmassen. Legg små topper på bakepapir, en teskje store. Stekes på 150°C i 15-20 minutter.
Avkjøles og oppbevares i en tett boks.